Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Apr 12, 2018 in Fiets je in shape | 0 comments

Spinnen versus wielrennen, wat is gezonder?

spinning of wielrennen?Ben je ooit in een les spinnen geweest of ben je ooit langs de stationaire fietsen in je sportschool gelopen en heb je je toen afgevraagd of ze net zo goed (of beter en gezonder) zijn als een workout op de fiets buiten? Lees verder en ontdek wat gezonder is: wielrennen of spinnen?

Gezien vanuit het standpunt spinnen

Gezien vanuit het spinnen zijn er enkele belangrijke voordelen die het wielrennen niet heeft, namelijk: een snelle éénpersoons workout in een stressvrije omgeving. Als jouw agenda zich beperkt in tijd en je weinig uitrusting bezit, is spinnen eenvoudig om te starten. Het hebben van een lekke band is alvast het laatste van jouw zorgen! Wat je niet kunt bij het wielrennen, is jouw ogen sluiten en het werk aan je benen overlaten. Bij het spinnen lukt dit wel. Om die reden werkt spinnen heel bevrijdend en brengt het je heel dicht bij mindful mediteren.

Twee killer workouts in het verbranden van calorieën

Als je zoekt naar een tijdbesparende en intense training, zijn er maar weinig sporten die even snel calorieën verbranden als een les zweterig spinnen met gemiddeld 400 tot 600 calorieën per uur. Precies om deze reden is het gebruik van stationaire fietsen in populariteit gestegen. Een actieve workout op de stationaire fiets beëindigen zonder heftig te zweten, is zo goed als ondenkbaar.

Bij het wielrennen kun je tot wel 100 calorieën per uur verbranden door alleen met een slakkengang te rijden, of meer dan 600 als je er volledig voor gaat, maar dat bepaal je uiteraard zelf. Anders dan bij het spinnen, waar een instructeur je opzweept en je vertelt wanneer je het tempo en de weerstand moet verhogen, kun je tijdens het wielrennen je eigen tempo kiezen en wordt de weerstand bepaalt door de weg die je uitkiest. Zowel het spinnen als het wielrennen zetten je hele lichaam aan het werk. Je leert door beide workouts evenwicht bewaren en bovendien worden je bilspieren en bovenlichaam extra getraind als je uit het zadel gaat.

Verbeter je mentale kracht

Slaag je er niet in om tot jezelf te komen bij een zittende meditatie? Misschien kan een bewegende meditatie zoals stationair fietsen je helpen. In een spinklas kun je echt je hoofd leegmaken omdat je niet op de weg en het verkeer moet letten. Veel studio’s richten zich vandaag op het geestelijk welzijn van hun leden met prikkelende muziek en een sfeervolle omgeving om spinners te helpen ontstressen.
Tientallen studies hebben aangetoond dat wie tijd besteed op de spinfiets minder last heeft van depressie, sterker in het leven staat en hierdoor meer geluk en tevredenheid ervaart.

Conclusie

Zowel het wielrennen als stationair fietsen zijn gezond. Beiden hebben voordelen die min of meer vergelijkbaar zijn. Maar kunnen we beide workouts beschouwen als dezelfde training met gelijke resultaten? In een notendop, neen! Twintig kilometer rijden op een stationaire fiets is niet hetzelfde als dezelfde afstand rijden op de weg.

Een workout op een stationaire fiets is meestal een 45 tot 60 minuten durende gezonde lijdensweg die gegarandeerd calorieën zal verbranden, het hart en bloedvaten verbetert, de fysieke weerstand verhoogt en je mentale kracht opbouwt. Heel veel wielrenners gebruiken stationaire fietsen als wintertraining. Er zijn zoveel redenen om aan spinnen te doen. Waarom het gezonder is dan wielrennen?

  • Stationair fietsen is niet afhankelijk van het weer, dus zelfs een sneeuwstorm is geen excuus om je van de fiets te houden.
  • Bovendien is het heel erg leuk en motiverend om het in groep te doen, wat ook jouw sociaal leven verrijkt.

Wielrennen daarentegen kan net zo efficiënt zijn, maar dan op een iets minder voor de hand liggende manier. Je kunt bijvoorbeeld de fiets nemen om naar het werk of naar de winkel te gaan en op die manier calorieën te verbranden. Helaas is deze stap minder snel gezet. Voornamelijk te wijten aan het gevaar dat het dagelijks verkeer met zich meebrengt en uiteraard ook door het weer dat vaak roet in het eten gooit.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *